Onrustige benen, er is iets tegen te doen

Bewegen 28 april 2009 35 Reacties
benen

Onrustige benen, ofwel het Restless Legs Syndroom (RLS), is een chronische aandoening. De remedie is vaak lastig te vinden, omdat er verschillende vormen van RLS bestaan.

Een irriterend, branderig, onbestemd gevoel in de onderbenen. Het gevoel dwingt je vaak tot bewegen. Zo’n klacht kan erop duiden dat je last hebt van het Restless Legs Syndroom (RLS). Pijn doet het niet, maar de irritatie kan zó groot zijn dat het leidt tot slaapklachten, en zelfs ernstige beperkingen in je sociale leven.

Meer vrouwen dan mannen
Naar schatting heeft 5 tot 10% van de Nederlanders last van het Restless Legs Synroom, denkt neuroloog Ron Willems. Naast zijn werk in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Centraal Militair Hospitaal heeft hij een eigen praktijk (WVHealthConsultancy), waarin hij patiënten met RLS behandelt. In zijn praktijk ziet hij vaker vrouwen dan mannen.

Diagnose RLS
Vaak kloppen mensen bij Willems aan nadat ze al een tijd tevergeefs proberen een juiste remedie te vinden. ‘Bij nieuwe patiënten probeer ik eerst vast te stellen of het inderdaad om RLS gaat. Dat is niet eenvoudig.’ Er zijn 4 criteria vastgesteld, maar die zijn niet zo gemakkelijk te hanteren, zegt Willems. Eén criterium is bijvoorbeeld dat de onaangename gevoelens in de benen verminderen als je gaat bewegen. Maar hoe bepaal je dat precies? Willems: ‘Je hebt geen middelen tot je beschikking om zoiets objectief te meten, zoals het maken van een scan of het meten van bloedwaarden. Dat maakt dat je de diagnose niet zo makkelijk kunt stellen.’ De andere 3 criteria zijn dat het gaat om onaangename gevoelens, die gevoelens ontstaan in rust en zijn het hevigst in de avond en nacht.

Restless legs: een domino-effect
Over de oorzaak van RLS is nog weinig bekend. Er wordt wel veel onderzoek gedaan. ‘Er zijn grofweg 2 vormen te onderscheiden’, zegt Willems. ‘Bij de erfelijke vorm is waarschijnlijk sprake van een verstoring van de dopamine-huishouding.’ Bij de overige 20% van de gevallen gaat het om zogenoemde secundaire RLS. Hier is de aandoening een gevolg van bijvoorbeeld ijzergebrek, diabetes mellitus, nierfalen of de ziekte van Parkinson. ‘Vaak blijkt bij deze patienten sprake te zijn van  psychische spanningen’, zegt Willems. ‘Meestal hebben ze ook niet alleen last van rusteloze benen, maar ook van begeleidende klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn of depressiviteit.’ Een multidisciplinaire aanpak is dus vaak vereist, inclusief psychologische begeleiding. Willems: ‘RLS lijkt onderdeel uit te maken van een domino-effect. Alleen is niet duidelijk wat precies het eerste steentje is dat omvalt.’

Therapievormen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er vaak wel een remedie te vinden, beweert Willems. Maar het is niet zo dat er een wonderpil is die je van het probleem afhelpt. Met medicatie is vaak wel een eerste succes te bereiken. ‘Het is een kwestie van proberen. Ik begin vaak met het toedienen van zogeheten dopamine-agonisten. Dat zijn medicijnen die hetzelfde effect hebben als dopamine. De dosering luistert nogal nauw, ik volg mijn patiënten dan ook nauwkeurig, zodat ik weet welk effect het medicijn heeft.’ Bekende dopamine-agonisten zijn bijvoorbeeld Adartrel en Sifrol. In een volgend stadium geeft het toedienen van alternatieven, zoals anti-epileptica en opiaten vaak resultaat. Maar volgens Willems bestaat een succesvolle therapie uit meer dan alleen medicijnen slikken. ‘Ik zeg altijd tegen mijn patiënten dat ze de ouderwetse 3 R’s in hun achterhoofd moeten houden: zorg voor voldoende rust, leef regelmatig en let op je persoonlijke hygiène (reinheid).’

Auteur: Ton Bakker, in samenwerking met Ron Willems, neuroloog

35 Reacties

 • drentien zegt:

  het klopt ,ik heb 25 jaar Parkinson en bijspanning krijg ik last (behoorlijk)last van rustloze benen en bijna hyperventilatie….ik probeer dan te ontspannen wat moeilijk gaat en afleing zoeken .Meestal is dat wanneer ik min draai niet vinden kan bij het inslapen of wanneer ik ‘s nachts wakker wordt en niet de slaaphouding weer kan vinden en ik dan gespannen wordt

 • Anoniem zegt:

  ik las laatst dat het kan komen door teveel bewegen, maar bij mij komt het juist opzetten als ik niet heb gewerkt, dus bij te weinig bewegen.M’n benen op de koude grond zetten helpt ook wel eens.

 • Reina zegt:

  Ik ben nu 57 en heb al last van RLS vanaf mijn pubertijd. Ikheb drie kinderen en bij alle drie zwangerschappen was het veschrikkelijk erg. Ik was nachten in de baan. Nu in de overgang is het weer erger geworden. Toen ik 40 jaar werd is er schildklier probleem gekonstateerd. Ik ben moest toen aan de Tyrax. Ik heb altijd gezegd dat het toen beter werd. Nu kan ik er beter mee omgaan. Als ik te warm ben heb ik meer last. Voor het naar bed gaan even onderde douch hept. Eventueel voeten even onder de koude kraan houden. Als je in rust gaat spieren even goed strekken en dan ontspannen.
  De medicijnen die worden aan bevolen kan niet samen met de Tyrax, dus voor mij geen oplossing.

 • Nathalie zegt:

  Ik ben nu 21 jaar oud en heb het vanaf mijn 14e. Tegenwoordig zit het soms ook in mijn armen. Vooral op momenten van stress. Minder suikers, cafeïne kan helpen en ik krijg tegenwoordig van de dokter het middel Inhibin. Helemaal weg is het echter niet. Sommige dagen is het zelfs zo dat ik op de grond val en alle kracht verdwijnt uit mijn benen. Een remedie zou hemel op aarde zijn. Het beperkt je inderdaad lichamelijk zowel als sociaal.

 • appeleter zegt:

  Ca. 8 jaar geleden alweer last gekregen van kriebelende benen ‘kriebel van binnen’ ‘in de spieren’. Het jeukt, maar je kan er niet bij. Pillen gekregen, maar ik dacht: wacht even, moet ik nu de rest van mij leven elke dag een pilletje? Daar ben ik toch nog veel te jong voor?
  Ik heb de pillen niet gebruikt, en merkte zelf wat hier ook al genoemd wordt: er is een relatie tussen RLS en bewegen! Zit ik een of twee dagen veel achter het bureau en loop of fiets ik vrijwel niet? Bingo! Maar sport ik trouw twee keer per week en let ik erop, op bewegingsarme dagen ook een flink blokje om te gaan? Geen last!
  Ik weet niet of dit voor anderen ook zo werkt, ik ben blij met deze eenvoudige en ‘schone’ oplossing i.p.v. pillen.
  (Niks tegen pillen, maar als het zonder kan, dan liever zonder)

 • Spamke zegt:

  Ik heb regelmatig last van onrustige benen en wordt er ‘s nachts wakker van. Dan moet ik er uit (traplopen of benen bewegen), anders blijf ik de hele nacht woelen. In deze periodes kan ik niet rustig zittend TV kijken of in een bioscoop zitten. Het is een jeuk waar je niet bij kan, onderhuidse mieren noem ik ze ook wel. Regelmatig bewegen is een oplossing, maar niet afdoende.
  Toen ik naar de huisarts ging omdat ik kortademig was, kreeg ik ijzerpillen ivm bloedarmoede. Ineens kon ik doorslapen en rustig zitten.

 • a zegt:

  Ik heb sifrol geprobeerd tegen RLS. Maar ben na twee maanden gestopt, het werkte wel maar de bijwerkingen waren te heftig. Ik kreeg steeds meer last van een nare , psychisch drukkende moeheid, kreeg zelfs wat depressieve klachten.
  Nu stop ik mijn onder benen voor het naar bed gaan even onder de koude kraan. Dit helpt redelijk goed.

 • becks zegt:

  hallo medelevers
  ik heb de zelfde klachten krampen bij het uit rekken onrustig gevoel en de hele nacht hete voeten die ook de hele nacht buiten het dek hangen ik krijg het pilletje..sifrol.. 0,o88mg 3uur voor het naar bed gaan inemen 2 stuks z.n zie bij sluiter ik ga weer naar de arts want ik wil er meer van weten of er al weer andere medizijnen zijn of wat ook anders gr wim

 • becks zegt:

  nog even dit ik smeer de voeten dan in met voet voedende creme dat ver zacht het trekken in de benen gr wim

 • Anoniem zegt:

  Ik heb een huis tuin en keuken tip voor/tegen onrustige benen. Ik heb al jaren een gewoon stukje toiletzeep bij mijn voeten in bed liggen en slik magnesium kauwtabletten, 2 per dag. Diverse vrouwen die ik deze tip heb gegeven hebben er baat bij.

 • Herman zegt:

  Probeer eens Stringenergie sokken. direct succes

 • sally zegt:

  Onlangs heb ik een dekentje (ca. 1 meter bij 1 meter) aangeschaft met stringenergy energie.
  Ongelooflijk, er kwam een soort prikkelende energie vanaf waardoor je gehele rug aangenaam warm werd en ik sinds lange tijd weer een nacht heerlijk heb geslapen. Dit dekentje gaat overal mee naartoe op vakantie, zeker weten.
  Ik heb gehoord dat dit soort energie ook is te verkrijgen in sokken welke je in bed kan dragen voor mensen welke last hebben van RLS.
  Aangezien ikzelf hier heel veel baat bij heb met rugklachten, zijn deze sokken misschien iets voor deze mensen?
  Het proberen waard toch?

 • 44jr zegt:

  ik heb mijn levenlang al spataderen en dacht dat het daar aan lag, dus in het z’huis laten nakijken: werken prima, dus dat is het niet. Ik heb geen medicijnen ervoor gezocht omdat ik bijwerkingen wil voorkomen.

  Mijn gedachte is dat ik te lang te veel bureaustoel werk heb gedaan (98 uur per week, jaar in jaar uit + ‘s nachts ook stil liggen in je bed). Dus heb dat nu gehalveerd + elke dag iets van beweging (ergens naar toe op de fiets ipv auto, lopen, fysiek werk ipv pc, etc).

  Net als appeleter zijn melding heb ik er dan minder (snel) last van als ik weer moet werken (zittend). De omschrijvingen van de meeste herken ik zeker, ‘s nachts wakker worden en er aan denken om je (onder)been onder een kouwe kraan te doen lijkt je dan heerlijk. (en werkt inderdaad ook).

  Ik volg het hier graag verder, vooral mensen die nu meer bewegen en daarbij hebben gemerkt dat het beter of helemaal weg is gegaan.

  Moct iemand weten of het (ook) een tekort is aan bepaalde vitamines ofzo (zoals iemand magnesium schreef) lees ik ook graag.

  Succes allen en alvast bedankt.

 • Tina zegt:

  Een héél simpele oplossing heb ik,[gelukkig !]hiervoor gevonden !
  Elke avond na m’n kopje koffie,neem ik een Multi-vitaminen-bruistablet,van Hema.
  Na 10 min.is het over,en je hebt de héle avond geen last meer!
  Probeer het maar,’ht helpt écht !

 • snoek027 zegt:

  Na alles te hebben geprobeerd (ook Sifrol: werd hier helaas depressief van, met name in combinatie met anti depressiva die normaal erg goed helpen), heb ik iets ontdekt: de powerplate. Deze staat in vrij veel sportscholen en dit werkt bij mij super. Het werkt op basis van trillingen (Herz) die je moet opvangen via je benen. Ik heb inmiddels een tweedehands power plate gekocht. Vrij prijzig maar de beste aankoop van mijn hele leven. Na een jarenlange zoektocht waarin ik steeds minder sliep, is dit een wonder! Hoop dat iemand hier iets aan heeft…

 • Dini zegt:

  Toen ik nog rookte zo`n 30 jaar geleden, had ik ook last van rusteloze benen als ik in bed lag.
  Ik heb toen snachts leggings aan gedaan.
  Dat hielp.
  De benen worden dan wat warmer, en het bloed gaat beter stromen. Toen ik niet meer rookte, is
  het vanzelf over gegaan.

 • Jeannie zegt:

  Het lag aan het feit dat ik cholosterol pillen slikte

 • fleur zegt:

  ik heb al jaren, alleen s´avonds als ik rustig zit, last van onrustige benen, dus gelukkig niet s’nachts. Ik ben magnesium 375 mgr gaan slikken echter ik kreeg direct diarree dat betekent te veel magnesium in je lichaam, dus meteen gestopt!

 • kees zegt:

  Ik ben hiermee ook naar de dokter geweest, en hij wilde mij ook eerst pillen voorschrijven, maar stelde eerst voor om elke avond een glas tinic te drinken.
  In tonic zit namelijk kinine, na een paar dagen krijg je pas resultaat, maar ik heb er nooit meer last van.

 • kasper zegt:

  Ik heb al jaren last van onrustige benen en ik was op zoek naar een oplossing toen ik op deze site terecht kwam: http://www.rustelozebenensyndroom.nl. Ik was de bijwerkingen van alle medicijnen beu en dit heeft mij echt geholpen. Deze site verkoopt een pakket met mineralen van hoge kwaliteit, ik heb het besteld en sindsdien ben ik van mijn rusteloze benen af! Dit is een aanrader voor mensen die alles al hebben geprobeerd.

 • patrick zegt:

  hallo,ik heb al jaren last van rls en neem syfrol en prolopa maar heb nog geregel last nu zie ik dat kasper vermeld dat op deze site dat er een pakket van mineralen tekoop is op deze site maar waar kan ik dat vinden.
  mvg.patrick.

 • Cindy zegt:

  Ook ik had jaren lang last van onrustige benen en armen. Sinds er b12 tekort is gevonden bij mij en ik injecties en later b12 pillen kreeg heb ik er geen last meer van. Misschien ook een oplossing voor iemand anders?

 • Anny zegt:

  Al jaren heb ik last van rusteloze benen.Het enige wat mij helpt is…. op dat moment te gaan
  springen.Dat heb ik ooit ook ergens op een of andere reactie gelezen.En dat helpt voor mij prima.Alleen vind ik het niet leuk als ik in bed lig, en er dan uit moet om te gaan springen.60 tot 100 keer is voor mij genoeg,en dan kan ik daarna weer mijn benen stil houden.Ben er heel blij om.
  Zeg het voort ,zeg het voort!!!!!!
  Groetjes ANNY

 • Ans zegt:

  Restless Legs Syndrome is een klacht waarbij trekkende benen ontstaan. De klachten worden ook wel RLS klachten genoemd. Deze klachten waartegen nog geen gerichte medicijnen zijn gevonden houden dagelijks wereldwijd miljoenen mensen uit hun slaap.

  Restless legs-syndroom (RLS) het ziektebeeld dat letterlijk vertaald, rusteloze benen betekent, is ook wel bekend onder de naam Wittmaack–Ekbom syndroom. Het gaat om vervelende gevoelens in de benen, die vooral ‘s avonds optreden, net voor het slapen gaan. RLS komt voor bij ongeveer 8 á 10% van de wereldwijde bevolking en de klachten nemen meestal toe naarmate we ouder worden.

  Maar nu is er door twee bedrijven die zijn gaan samenwerken een oplossing gevonden. ‘RLS Trilsokken! Sokken van katoen waarvan de vezel moleculair zodanig is gewijzigd dat de extra toegevoegde trilling een instant kalmerende werking op de benen heeft. Een geweldige en verbazende oplossing waarbij geen batterij, magneet en- of stroomdraad te pas komt.

  Trillingen het medicijn van de toekomst!
  Ook in de hedendaagse medische wetenschap maken we dankbaar gebruik van trillingen, denkt u daarbij maar eens aan het gebruikt van een EEG of een ECG, waarbij we met trillingen de trillingen van de organen meten om ziektes op te sporen. Maar ook in het dagelijks leven en het huishouden maken we gebruik van trillingen onder andere door gebruik te maken van de telefoon of de magnetron.

 • Jan zegt:

  Wat in ieder geval een beetje helpt is kou, weer last van RLS, half uurtje buiten gaan zitten, en daarna heb ik wel kunnen slapen.

 • pisi95zo@kpn.nl zegt:

  na een half leven 35jaar , heb ik de goede medicijn gekregen van mijnspecialist tegen onrustige benen en mijn armen.
  ik slikte per dag en snachts 8 ropinirol 0,5mg .
  dat hielp bij mij maar matig tot slecht.
  na het zoveelsde onderzoek bij de afd, neurologie heb ik ook weer
  ropinirol gekregen maar dan eensterkte van 4mg tab. mva.
  deze tabled werkt stapsgewijs 24 uur aan eenstuk.
  ik neem hem s,avonds om 6uur in en de volgende dag weer om 6uur,
  en zo iederedag.
  het werkt fantasties, en voel me een heel onder mens
  ik kan nu weer rustig op de bank zitten naar tv kijken,wat een genot.
  .voor meer inlichtingen kunt u mij mailen of bellen 043 3472264.

  • t laverman zegt:

   ik heb ook al 40 jaar last en gebruik ook ropinirol maar krijg maar 0;5mg dat is ook te weinig maar ik ga met de huisarts praten en u hoort nog van mij

  • ricardo Vermeulen zegt:

   Hallo.
   Dus het heeft u goed geholpen?
   En wat waren de bijwerkingen?
   Zit er een hele sticker op? Want ik heb een rijdend beroep in het openbaar vervoer. Ik kamp al jaren met rls in heftige vorm. Slaap problemen savonds niet lekker kunnen ontspannen en smorgens vermoeid wakker worden dag in dag uit. Hoor graag van u ricardovermeulen88@Hotmail.com

 • hinke zegt:

  Ik ben bij de neuroloog geweest voor onrustige benen en kreeg het medicijn ropinirol voorgeschreven en dat hielp prima. Maar ondertussen ben ik ook gaan kijken of er een alternatief was en dat heb ik gevonden in Magnesium met vitamine B6. Dat helpt zo goed dat ik geen ropinirol mee slik en nu niet meer medicijnen bij de apotheek hoef te bestellen.
  Een aanrader voor iedereen die nog aan de ropinirol zit.

 • herman zegt:

  Het ware verhaal achter het Restless Leg Syndrome
  http://www.stringenergy.com

  Energysokken ‘Tril Sokken’ stoppen vanaf de eerste dag het rusteloze gevoel in de benen.

 • Zippofan zegt:

  Heb ook al lang last van RLS.
  Kreeg een tip van een kennis.
  Een vijl onder je kussen.
  Normaal ben ik nogal sceptisch over zo’n soort dingen maar heb het toch geprobeerd.
  En wonder boven wonder heb ik er sindsdien geen last meer van.

 • t van vugt zegt:

  ik gebruik al 5 jaar sifrol en ik maakte kennis met iemand die mij
  dit middel aanraden FEM COMPLEET van DE TUINEN winkel
  daar zitten allerlei vitamines en ijzer en magnesium e.d. in ben het
  gaan halen vanaf de eerste inname hielp het een ander wereld
  ga er voor je open geweldig

 • myra zegt:

  Ik heb t ook al vanaf mijn 17e jaar. Ben nu 40. Gelukkig heb ik het niet in bed omdat ik koud slaap. Maar tijdens mijn 3 zwangerschappen was het erger en dus zelfs ook snachts in bed. Ik heb t elke dag om gek van te worden op de bank, auto of vliegtuig. Om het tegen te gaan probeer ik mijn voeten en benen koud te houden. Geen sokken aan doen tegen de avond. Dat helpt een beetje. Ik kan ieder geval niet tegen warme voeten want dan wordt het alleen maar erger.

 • myra zegt:

  Ben bang dat ik warme voeten krijg van die sokken. Kan ik niet tegen. Ik heb geen RLS in de nacht gelukkig. Wel overdag en avond in de rust. Vooral met een warme kamertemptratuur.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht


− vier = 0