Medicijn propofol werd Michael Jackson fataal

Algemeen 25 augustus 2009
injectie prik

Het narcosemiddel propofol is popster Michael Jackson uiteindelijk fataal geworden, wellicht vanwege de combinatie met andere medicijnen. Wat is propofol en wanneer gebruik je het?

Propofol (in Nederland bekend onder de merknamen Diprivan en Recofol) is een geneesmiddel dat veelal gebruikt wordt om patiënten snel onder narcose te brengen. De werking van “muizenmelk”, zoals het medicijn ook wel genoemd wordt, reikt niet verder dan een paar uur. Het middel moet via een injectie worden toegediend, door de betreffende arts of verpleegkundige in het ziekenhuis. Met propofol worden patiënten onder gehele of gedeeltelijke narcose gebracht. Maar het middel wordt soms ook gebruikt als kalmeringsmiddel, bijvoorbeeld bij ziekenhuispatiënten op de intensive care die beademd moeten worden of mensen die zeer gespannen zijn of last hebben van paniekaanvallen. Propofol werkt zodoende als pijnstiller en verdovend middel tegelijk.

Hoge dosis propofol
Bij een te grote dosis kan het propofol de werking van het hart en de longen nadelig beïnvloeden. Zo kan de bloeddruk fors dalen en kan de ademhaling verstoord worden of zelfs tot stilstand komen. Andere mogelijke bijwerkingen: versnelde hartslag, misselijkheid, flauwvallen of slapende ledematen. Jackson kreeg het middel toegediend van zijn arts als remedie tegen slapeloosheid. Daarnaast kreeg hij waarschijnlijk van zijn lijfarts 2 andere middelen toegediend: diazepam (valium) tegen paniekaanvallen, en het verdovingsmiddel midazolam. Jackson stierf uiteindelijk aan een hartstilstand.

Risico’s
Propofol is niet voor iedereen geschikt. Vrouwen die een kinderwens hebben of al zwanger zijn, of vrouwen die borstvoeding geven kunnen het middel beter niet voorgeschreven krijgen. Ook voor mensen met hartritmestoornissen en hart- en vaatziekten kan het middel gevaarlijk zijn. Dat geldt ook voor mensen met een hoog cholesterol en slaapapneu. Tegelijkertijd andere geneesmiddelen slikken of toegediend krijgen, zoals bij Michael Jackson gebeurde, is niet verstandig. Patiënten die propofol krijgen toegediend, wordt aanbevolen om de voorafgaande 24 uur geen alcohol of drugs te gebruiken en geen medicijnen te slikken. Wellicht dat de combinatie van de hoge dosis propofol en het gebruik van benzodiazepinen de popster uiteindelijk fataal is geworden.

Auteur: Ton Bakker
Bronnen: Medisch A-Z, Wikipedia

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht