Afscheiding uit de penis

Wat is afscheiding uit de penis?

We spreken van afscheiding uit de penis als uit de urinebuis heldere of troebele vloeistof komt. De urinebuis is de opening op de top van de penis. Meestal is de oorzaak een seksueel overdraagbare aandoening.Symptomen afscheiding uit de penis

Afscheiding uit de penis herkent u doordat uit de opening op de top van de eikel vloeistof komt. Deze kan helder of troebel zijn en het kan veel of weinig zijn.

Als de oorzaak van de afscheiding gonorroe (een druiper) is, is de afscheiding vaak etterig gekleurd en heeft een vlokkerige samenstelling, maar het kan ook helder zijn.

Als de oorzaak van de afscheiding een infectie met Chlamydia trachomatis is, is de afscheiding vaak minder dik dan bij gonorroe. De afscheiding kan gepaard gaan met pijn, die ’s morgens vaak het hevigst is. Plassen kan eveneens pijnlijk zijn of een irriterend gevoel veroorzaken. Bij ongeveer 50% van de urinebuisinfecties is de oorzaak Chlamydia.Hoe ontstaat afscheiding uit de penis?

Afscheiding uit de urinebuis kan bij mannen een aantal oorzaken hebben.

Meestal is de oorzaak een seksueel overdraagbare aandoening, een geslachtsziekte dus. Gonorroe (een druiper) en chlamydia zijn daarvan de voornaamste.
Gonorroeverschijnselen treden bij mannen 2 tot 8 dagen na de infectie op, bij chlamydia is dat na 4 tot 28 dagen.

De afscheiding kan echter ook worden veroorzaakt doordat de eikel en de urinebuis geïrriteerd zijn, bijvoorbeeld door zeep, badschuim of andere stoffen.Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

De ernst van de afscheiding is afhankelijk van de oorzaak.
Gonorroe kan zich uitbreiden naar de teelballen en daar ook een ontsteking geven.

Chlamydia kan bij vrouwen leiden tot onopgemerkte ontstekingen die kunnen leiden tot onvruchtbaarheid.

Beide aandoeningen zijn goed te behandelen met antibiotica. In de regel worden de mensen met wie u seksueel contact heeft gehad, meebehandeld.

Afscheiding die ontstaan is door irritatie is goed te voorkomen door de middelen niet meer te gebruiken.Wanneer naar de huisarts?

Als u last heeft van afscheiding uit de penis is het altijd raadzaam een bezoek te brengen aan uw huisarts.Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u eenmaal last heeft van afscheiding uit de penis kunt u er zelf weinig aan doen.

Alleen als u sterk het idee heeft dat het aan een bepaalde zeep of iets dergelijks ligt, kunt u deze niet meer gebruiken en bekijken of de afscheiding verdwijnt.

Als u afscheiding uit de penis heeft, is het erg belangrijk dat u geen onbeschermd seksueel contact met anderen heeft, totdat een diagnose is gesteld en behandeling heeft plaatsgevonden. Hiermee voorkomt u dat u anderen besmet.Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Seksueel overdraagbare aandoeningen kunt u voorkomen door altijd een condoom te gebruiken. Irritatie kunt u voorkomen door de penis met lauw water zonder zeep te reinigen.In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur)
Drs. H.W.J. Verblackt (consulent)
Dr. H.F.M. Karthaus (consulent)
Drs. I. Hoekstra (consulent)Wetenschappelijke verantwoording

  • Lisdonk, van E.H.; Bosch, van den W.J.H.M. Ziekten in de huisartsenpraktijk. Lagro-Janssen, derde druk, Elsevier Bunge, 1999
  • Eekhof, dr. JAH (redactie), Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vierde druk, Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2001
  • Starink, Th.M., Dermatologie voor de eerste lijn in beeld. Academisch ziekenhuis vrije universiteit. Amsterdam, 1992.
  • Vloten, van W.A., Dermatologie en venereologie. Wetenschappelijke uitgeverij Bunge. Utrecht, 1992
  • Bosch, van den W.J.H.M. (redactie) Het pediatrisch formularium, Rotterdam: Erasmuspublishing, 1998
  • Stearn, M., Embarrassing problems.
  • Patiëntenbrief Gonorroe. Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht
  • Patiëntenbrief Chlamydia. Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht
  • SOA Vademecum Bohn Stafleu Van Loghum
  • Merck Manual- Medisch Handboek editie 2000 Bohn Stafleu Van Loghum